Dok Brewing Company.

het Gentse walhalla voor bierliefhebbers

BIER

wat een heerlijk woord.

Wij Belgen staan meestal aan de zijlijn. Maar als het over bier, de koers of frieten gaat – no it’s not French fries! – dan zijn we er als de kippen bij om onze plaats op te eisen. Weer en wind zouden we trotseren om onze Belgische driekleur bovenop de Mont Blanc te priemen en te schreeuwen: ‘Het bier, dat is van ons!!!’
Nee. We laten niet te diep in ons glas kijken en bestelt u dan toch die ene Heineken, dan wordt u vriendelijk gedefriend. 

 

Sinds corona voelt alles een beetje aan als de drooglegging van 1920. Met dat verschil dat we thuis nog mogen drinken, maar geef toe: het smaakt toch anders. Daarom gingen wij op bezoek bij Dok Brewing Company in het Gentse Dok Noord. De mannen van DBC huizen meer dan louter een loods met een ketel bier. Wij lieten ons achterover vallen in het vloeibare goud en kwamen er slimmer uit. Want hier maken ze échte toverdrank.

Elke échte Gentenaar is er al eens gepasseerd: Hal 16 in Dok Noord. Het is moeilijk te vatten dat deze tapruimte, die vakmanschap en klasse ademt, ooit een lege hangar was. Een industrieel getinte boite met veel American sauce, maar ook met Belgische fundamenten. Maar laten we beginnen bij het begin. Bij de 2 bezielers  Dimitri en Janos.

Dimitri en Janos van Dok Brewing Company

STEUN!

Steun de horeca en win een Horeca Survival Pack.

1 sixpack voor jou en 1 voor je favoriete horecazaak. 20€ om al die miserie weg te drinken. Alle slokjes helpen. Ga naar de website, scan de qr code en karma zal uw dankbaar zijn. 

WIN!

Toch een beetje gierig?
Dan kan je een pakket winnen.

DBC heeft een actie opgezet ter ondersteuning van de horeca. Ze bieden twee sixpacks bier aan voor 20€. Eentje voor jou en eentje voor je favoriete horecazaak. Want iedereen heeft dorst. 

Wij mochten een pakket weg geven. Voer onderstaand formulier in en maak jezelf en iemand anders gelukkig. Het leukste, warmste of meest originele bericht wint!

 

Vertrouwen brouwen.

Dimitri

Dimitri is de oprichter van Pils 13, een artisanale pils met uitgesproken smaak, en is een gekend figuur in de Gentse horeca en daarbuiten. Hij baat ook de succesvolle ‘Kantien’ uit, die met haar heerlijke tapas en mooie bierkaart vele bezoekers naar de Watersportbaan lokt.

Janos

Janos was één van de drijvende krachten achter Hedonis Ambachtsbier en heeft vernieuwende bieren zoals Ouwen Duiker, Suzanne en Excuse me while I kiss my Stout op de biermarkt gebracht. Janos was vroeger brouwer bij de gerenommeerde Proefbrouwerij.

De twee brouwers liepen elkaar regelmatig tegen het lijf en zo ontstond hun droom: een imposante brouwerij dat als bar kon fungeren. Een plaats waar ze de genieters van het gele goud konden verwennen met een hapje en meerdere drankjes. Maar ook een plaats waar collaboraties met andere brouwers mogelijk zijn. En zo geschiedde: een metershoge brouwketel werd in Afrika in elkaar geflanst en getransporteerd naar de stad van de Stropdragers. Dertig tapkranen zagen het daglicht en er werd naar hartelust geëxperimenteerd. Van blond naar donker, van bitter tot zoet, moutig tot hoppig, fruitig of geroosterd, laag of sterk alcoholisch…het kan allemaal. In 2020 bracht DOK Brewing Company nog acht lokale brouwers samen om een bier te brouwen voor het Van Eyckjaar in Gent. Ze inspireerden zich op de 75 kruiden en planten die Van Eyck op het Lam Gods schilderde.

Vandaag, 4 jaar later, is DBC een begrip voor Gent en omstreken. En met omstreken bedoelen we het buitenland. Want recent heeft het tweetal een award in ontvangst genomen van de gerenommeerde website Ratebeer. Ze plaatsten zich als één van de tien beste nieuwe brouwerijen ter wereld. Reden te meer om de drank te laten vloeien en de kelen te smeren. 

Kan je ons wat meer vertellen over het DBC festival. Het omvat veel meer dan enkel bier natuurlijk. 

 

Het festival organiseren we jaarlijks het eerste weekend van juli. Jammer genoeg hebben we het dit jaar opnieuw moeten uitstellen omwille van Covid. Dit jaar zouden we een Belgische editie organiseren waarbij we 15 Belgische brouwerijen twee verschillende bieren in de kijker laten zetten. In normale omstandigheden nodigen we 30 nationale en internationale brouwerijen uit die gedurende twee dagen 8 verschillende bieren tappen. RØK, ons barbecuerestaurant, nodigt op zijn beurt verschillende chefs uit die gedurende het hele festival koken op open vuur.

Zijn er ondertussen speciale samenwerkingen ontstaan of staan jullie paraat met enkele verrassingen wanneer jullie terug openen? 

Er waren al heel wat samenwerkingen besproken toen de lockdown van start ging, dus we zullen de draad oppikken waar we hem achter lieten. Uiteraard zijn we nieuwe bieren blijven brouwen. Wanneer we de deuren opnieuw mogen openen, zullen we ook een ganse selectie aan nieuwe bieren kunnen aanbieden. Tijdens de lockdown hebben we ook verschillende wilde bieren gebotteld, hiervan hebben we ook enkele vaten. Bezoekers kunnen dus ook bieren van gemengde gisting drinken.

We kunnen er niet om heen: Corona. Zijn er nieuwe ludieke namen voor brouwsels ontstaan verwijzend naar de pandemie?

We hebben tijdens de eerste lockdown Van mijn erf uitgebracht. Deze saison brachten we dit uit op fles en op het label was er een duidelijke corona-referentie. Van mijn erf was ook een afgeleide van Blijf in uw kot.

Dok Noord is echt een Gentse site. Hoe raken de toeristen tot bij jullie? Of bedienen jullie vooral locals?

De toeristen vinden heel makkelijk de weg tot bij ons. Als er bier en Gent wordt ingetikt in een zoekmachine dan komen ze direct bij ons uit. De bekroning van Ratebeer als beste brewpub van België en de plaats in de top 10 van beste nieuwe brouwerijen in 2019 wereldwijd zorgt ook voor gericht biertoerisme. Uiteraard willen we een echte Gentse brouwerij zijn en gelukkig draaien we slechts een deel op toeristen. In de drie jaar dat we open zijn hebben we ook een grote aanhang van lokale, loyale klanten gekregen.

Wat is jouw top 3 van Belgische bieren?

Persoonlijk vind ik dit een heel moeilijke vraag, want voor ieder moment is er een wel een gepast bier. Als ik dan toch een selectie zou moeten maken dan zou ik zeggen:

  1. Brussels calling (Brasserie De la Senne): deze hopkeuze verandert wel elk jaar dus is het ook geen vast bier. Keer op keer verlekker ik mij op hun nieuwe release.
  2. Orval: tijdloze klassieker
  3. Oude Geuze van brouwerij 3 Fonteinen
 

Bier brouwen is nog nooit zo hip geweest: hoe onderscheiden we de profs van de amateurs?

Eigenheid, kwaliteit en creativiteit. Er zijn de voorbije jaren al zoveel marketingverhaaltjes gepasseerd dat je die bubbels direct doorprikt. Bier is inderdaad hipper dan ooit en velen willen deel uitmaken van de bierwereld, maar het harde werk die er mee gepaard gaat is iets wat velen vaak niet zien.

Hoe komt al dat prachtige artwork tot stand? Werken jullie met verschillende designers die de labels ontwerpen?

Voor de labels van de  bieren op vat werken we steeds, per 5 bieren, met een andere illustrator. Dit varieert van studenten en graffiti artiesten tot professionals en creatieve zielen die hun ei kwijt willen. De labels op de blikken worden sinds kort ontworpen door Eindelijk Vrijdag. Zij werken met heel getalenteerde ontwerpers. Doordat er met de blikken versies toch een bepaalde herkenbaarheid in moet zitten en de deadlines nadrukkelijker dienen gerespecteerd te worden, hebben we de stap gezet om met een professioneel bureau samen te werken.

Welke plaat leggen jullie op wanneer de keet sluit. Of beter: welke schijf leggen jullie op wanneer jullie eens goed zat zijn?

Beetje afhankelijk van de barman die afsluit natuurlijk. Sommigen ruimen de zaal op met vette techno op de achtergrond en andere kunnen dan weer genieten van jazz tijdens het sluiten.

Welk land zou ons wel eens kunnen verrassen ivm bierkennis? Maw: welk land, waarvan we het niet zouden verwachten, produceert lekkere bieren?

De grote tradities (Engeland, Duitsland, België) zullen er altijd staan, maar op dit moment kan je goed bier van overal verwachten. De craftbeer-boom heeft er voor gezorgd dat er wereldwijd goed bier gebrouwen wordt. Het jammere is wel dat ze tegenwoordig overal dezelfde stijlen brouwen. Door globalisatie verliezen we als productieregio’s soms wat onze eigenheid.

Aspiraties om ooit een Oktoberfest spin-off te organiseren? Of brengt dat het gouden goed in diskrediet?

In 2020 organiseerde we reeds Doktoberfest. Een week voor de lockdown hebben gelukkig toch nog eens goed feest kunnen vieren. Er werd een bier gebrouwen ter aanleiding van het event, een dj zorgde voor de nodige muziek, de maaltijden waren aangepast en een heel groot deel van bezoekers kwam effectief opdagen in lederhosen en dirndl’s. Vanaf wanneer het mag, bereiden we zeker een nieuwe editie voor. Het was een schot in de roos!

Schol!

Win een Survival pakket.

DBC heeft een actie opgezet ter ondersteuning van de horeca. Ze bieden twee sixpacks bier aan voor 20€. Eentje voor jou en eentje voor je favoriete horecazaak. Want iedereen heeft dorst. 

Wij mochten een pakket weg geven. Voer onderstaand formulier in en maak jezelf en iemand anders gelukkig. Het leukste, warmste of meest originele bericht wint!

 

Nog een hongerke?

Als de goden het weer toelaten mogen we binnenkort weer naar hartelust eten en drinken. Hal 16 herbergt niet enkel bier. Bij BØEF kan je terecht voor lekkere burgers & bites en RØK een BBQ-concept waarbij het eten op een Argentijnse grill gegaard wordt. Dit is een combinatie van traag gegaard, gerookt of gegrild vlees en groenten, en in de kolen gegaarde groenten. De invloeden hier voor komen uit Texas, Argentinië en Scandinavië.

boef

Meer DBC?

Dok Brewing Company

Hal 16, Dok Noord 4B, 9000 Gent

dinsdag tot zondag 11 u – 23 u