Zet de nuchtere, modale Belg ooit de stap naar een seksuologe? Zijn wij, timide primaten, al klaar om geconfronteerd te worden met onze mentale en fysieke seksualiteit? ‘Ja natuurlijk!’ is het antwoord! We hebben zoals iedereen gewoon dat duwtje in de rug nodig. Het is
er, het zweeft rond en we moeten het stevig omarmen. Gelukkig zijn er van die reddende engelen die er nog eens uitzien als een engel ook. Lotte Sierens is jong, maar ze spreekt alsof ze eeuwen ervaring heeft. Naast haar werk als seksuologe geeft ze workshops, lezingen, online cursussen en promoot ze haar baanbrekende manifest It‘s all about the clit! Kortom: een jonge wolf die er twee levens heeft op zitten. Dat moet ook wanneer je het beste uit jezelf en uit je patiënten wil halen. Een powervrouw met ballen, over ballen. En de clit.
Tijd voor een gesprek met … jezelf?
Je boek noemt “It’s all about the clit!”. Dat is wel een hele rechttoe rechtaan titel.
Dat klopt. Ik wou dat de titel en de cover van boek een echte eyecatcher was, en daar zijn we, denk ik, goed in geslaagd. De titel maakt ook meteen duidelijk waar het boek over gaat: een boek volledig gewijd aan de clitoris en vrouwelijk seksueel genot. De clitoris is een fantastisch orgaan waarover jammer genoeg nog veel te weinig kennis is. Zo denken veel mensen nog steeds dat de clitoris bestaat uit het kleine erwt-achtige bolletje bovenaan de vulva, terwijl dat slechts het topje van de ijsberg is. En de clitoris gaat trouwens ook volledig in erectie bij opwinding, net als haar mannelijke tegenhanger, de penis. Allemaal heel belangrijke kennis om te hebben als we willen streven naar meer seksueel genot voor vrouwen.
Wat is nu het verschil psycholoog vs seksuoloog, beide gaan over communicatie, relaties en sociologie.
Wanneer mensen horen dat ik seksuoloog ben, slaat de verbeelding soms snel op hol, maar in realiteit is een begeleiding bij een seksuoloog gewoon een specifieke vorm van gesprekstherapie met focus op seksuele problemen. Mensen kunnen met al hun vragen over seksuele zorgen terecht bij een seksuoloog. Dat kan over heel wat verschillende zaken gaan: verschil in verlangen, pijn bij het vrijen, orgasmeproblemen, intimiteit na kinderen, en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Het verschil met een psycholoog is dat een seksuoloog echt gespecialiseerd is in het domein van het seksuele en daarnaast een brede kennis heeft over de medische aspecten van seksuele problemen zoals pijn bij het vrijen, erectieproblemen en lichamelijke veranderingen na de menopauze.
Durft de bescheiden Belg vandaag de stap zetten naar een seksuoloog?
Gelukkig zien we dat mensen steeds sneller de stap durven zetten en dat het werk van seksuologen steeds bekender raakt, al heerst er nog steeds wel een groot taboe. Veel mensen vinden het al moeilijk om te spreken over seks met hun partner, laat staan met een wildvreemde. We weten jammer genoeg dat mensen gemiddeld zeven jaar rondlopen met hun seksuele problemen vooraleer ze de stap naar een seksuoloog zetten. Dat is heel lang en bovendien ook echt jammer, want hoe langer je wacht, hoe complexer een probleem vaak wordt. Als je er op tijd bij bent, hebben mensen soms maar enkele gesprekken nodig en zijn ze al een hele eind vooruit geholpen. Naar de seksuoloog gaan, zou wat mij betreft even normaal moeten zijn als een afspraak bij je huisarts.
Vrouwen en carrièrevrouwen in het bijzonder, timmeren al jaren aan geloofwaardigheid in een patriarchale wereld. Is die strijd nog harder voor een seksuologe?
Ik zou niet per se durven zeggen dat de strijd harder is, maar ze is zeker wel anders. Een extra moeilijkheid die ik op mijn bord krijg als vrouwelijke ondernemer, is dat mensen nogal snel vooronderstellingen maken over seksuologen. Zeker kort na de komst van mijn boek, heb ik dat opgemerkt. In die periode kreeg ik via sociale media heel wat grensoverschrijdende reacties te lezen. Dat is pijnlijk en tegelijkertijd toont het dat er nog veel werk aan de winkel is. Mijn missie zal pas geslaagd zijn als vrouwen, die spreken over seksueel genot, niet langer het doelwit worden van seksueel suggestieve opmerkingen.
Bij sommige koppels of personen is seksualiteit van geen belang. Bij de ene is de seksuele interesse weg, soms vervaagt het en raakt het op de achtergrond. Is zoiets abnormaal of kan het zijn dat sommige personen seks gewoon niet belangrijk vinden?
Als het gaat over seksualiteit hou ik me liever ver weg van de termen ‘normaal’ en ‘abnormaal’. Er zijn maar twee situaties waarin een seksuele activiteit niet normaal is, en dat is als de seks pijnlijk is zonder dat je dat wilt of als er sprake is van gebrek van toestemming. In alle andere gevallen is seks helemaal normaal.
Het is inderdaad zo dat sommige individuen seksualiteit minder belangrijk vinden. In koppels is het vooral belangrijk dat er gesproken wordt over de seksuele tevredenheid. Het hoeft niet per se voor problemen te zorgen als 1 van beide partners minder behoefte heeft aan seks als je daar samen een weg in kan vinden. Lukt dat niet, dan kunnen we als seksuoloog mee helpen zoeken naar een situatie die voor iedereen fijn voelt. Maar ik vind het wel belangrijk om te benadrukken dat seksualiteit breder is dan de seksuele daad op zich. Seks uit zich ook vaak in een chemie tussen koppels: het speelse, een dubbelzinnige opmerking, samen lachen en knuffelen. Die seksuele sfeer onderscheidt een koppelrelatie vaak van andere soorten relatie.
Hoe zit het met de mannen. Durven zij die stap zetten naar een seksuologe?
Zeker, al heb ik soms de indruk dat er voor mannen nog meer taboe is om die stap te zetten. Maatschappelijk gezien wordt de man namelijk voorgesteld als iemand die altijd moet kunnen en willen presteren, ook op seksueel vlak. Dat maakt het vaak erg moeilijk voor mannen met seksuele zorgen om die zorg ook echt in de ogen te kijken. Persoonlijk zie ik in de praktijk meer vrouwen of mannen die met hun partner komen. Maar omgekeerd hoor ik van mannelijke collega’s dat zij wel vaak mannen alleen zien. Vanuit het idee dat we hopen of willen dat anderen ons zo goed mogelijk begrijpen, is het misschien ook niet zo gek dat we meer geneigd zijn hulp te zoeken bij iemand van hetzelfde geslacht als het over seksuele problemen gaat.
Kan je de zaken makkelijk van je afzetten wanneer het in je praktijk over seksueel misbruik gaat?
Ja, toch wel. Dat is ook nodig als je deze job uitvoert. Je kan iemand niet of moeilijk helpen als je zo fel overspoeld wordt door de emotie van de andere. Maar natuurlijk ben ik ook maar gewoon mens, en sommige gesprekken zijn inderdaad heel zwaar. In dat geval is zelfzorg heel belangrijk. Ik ga bijvoorbeeld heel graag joggen in de natuur om mijn hoofd leeg te maken en weer energie bij te tanken.
Je bent nog heel jong. Wat zijn de toekomstplannen? Een podcast? Een community? De wereld veroveren?
Haha, de wereld veroveren staat nu niet meteen op mijn bucketlist, maar ik wil sowieso wel op grote schaal blijven bijdragen aan een wereld met minder schaamte en meer genot. Een podcast staat zeker op de planning, al is dat iets dat steeds weer op de lange baan geschoven wordt door nieuwe projecten die mijn pad op komen. Dat heb je natuurlijk als je ondernemend bent. Ik heb alleszins nog grootse plannen om mijn missie verder te zetten.