Epiphany’s Kitchen: vegan, gluten free & darn sexy

epiphany vanderhaeghen

V is for Vegan

Wanneer ik het statige pand in de Burgstraat binnenstap word ik opgewacht door een opgewekte vrouw met lichtjes in haar ogen.

Ze verwijst me door naar achter, waar een nog opgewektere vrouw met nog grotere lichtjes in haar ogen mij verwelkomt en vraagt of ik een cocktail drink. Als freelancer zeg ik natuurlijk ja, wie gaat mij tegenhouden? Even later blijkt dat Epiphany Vanderhaeghen, de bezielster van Epiphany’s Kitchen, iedereen hartelijk ontvangt. De klanten, haar personeel, zelfs de mensen op straat merken de fonkel in haar ogen op. Die fonkel heeft ze, samen met de haardos en het talent, van haar moeder geërfd. Wijlen mode-ontwerpster Kaat Tilley is in dit verhaal een bron van inspiratie voor Epiphany. Met zo’n naam kan je niet anders dan mensen overdonderen. En of ze dat deed. Wat ooit begon als ‘een etentje met vrienden en familie’ is nu een grote naam in Gentse contreien. Het werk van moederlief zette ze samen met haar zus Rebekka verder, maar zoals het elke self-made vrouw betaamt, begon haar maag te knorren naar een nieuwe uitdaging. Met haar moeder in haar achterhoofd trok ze op wereldreis en kwam ze zichzelf tegen én had ze een epiphany die haar leven zou veranderen. Fier vertelt ze hoe het allemaal begon, waarom ze Gent als uitvalsbasis koos en wat haar wilde plannen zijn. Epiphany’s Kitchen staat voor vegan en plantaardige voeding, maar vergis je niet: vleeseters worden hier ook op hun wenken bediend. Epiphany gaat voor het grotere geheel: werken met eerlijke producten. Alles kakelvers uit eigen streek. Het welzijn van dieren is van groot belang en de gezondheid van de mens is daar onlosmakelijk mee verbonden. Met die twee zaken in gedachten, kan de zaakvoerster voluit gaan in haar imposant, pastelkleurig restaurant.
Epiphany’s interesses en creativiteit kennen geen grenzen. Als überfoodie gaat ze dagelijks op ontdekking naar kleur, smaak en originaliteit. De combo van lekker eten en hallucinant mooi interieur maken de beleving compleet en memorabel.

V is for Vegan.

Je resto scheert hoge toppen. Ebt die verwijzing naar je moeder weg met de jaren of hou jij die bewust levendig?

Ik denk elke dag aan mijn moeder en wil zeker en vast de herinnering aan haar levendig houden. Van kindsbeen af roerde ik al in de potten en kookte ik voor mijn moeder en ons gezin. Wij zijn een heel hechte, maar drukbezette familie waardoor qualitytime schaars maar intens was. Wanneer we samen aten, was dat met alles erop en eraan. Eén groot feest eigenlijk.

Het moet heerlijk zijn om in die sprookjeswereld van jullie familie te vertoeven. Zeker in deze tijd waar alles snel moet gaan en strak moet ogen. Is het moeilijk om dat bombastische en kleurrijke te combineren met het vluchtige minimalisme van vandaag?

Het is eerder een troef. Mensen komen bij ons eten om te ontladen, om even alles te vergeten en hoe kan dat beter dan met een bord waarvan je gaat lachen. Het interieur en de dishes vullen elkaar perfect aan. Die zintuiglijke ervaring moet je beleven om het te geloven. De mensen die hier komen eten willen hier echt zijn. Het is een niche, een leuke niche.

epiphany's kitchen
epiphany's kitchen

Hoe kom je op die originele dishes? Ga je in eerste instantie voor presentatie en kleur? Iets verraadt me dat je veel reist.

Net zoals mijn moeder haal ik mijn inspiratie uit alles: mode, muziek, kunst, wereldkeuken, influencers, … noem maar op. Mijn brein stopt nooit. Alles wat je ziet is de vertaling van die heerlijke chaos in mijn hoofd. Enerzijds ben ik een creatieve chaos, anderzijds ben ik een manager die de touwtjes goed in handen heeft. Connecting all the dots, is what I like.

Je opent binnenkort een tweede zaak in Antwerpen: ga je daar meer uitpakken met het interieur en de link naar mode dan bvb in Gent. Waar vegan en plantaardige voeding de plak zwaaien? Of blijft die strategie dezelfde?

Het begint al te kriebelen wanneer je er over praat. Natuurlijk had mijn moeder een speciale band met Antwerpen, dus wij weten onze weg daar. Wij gaan ons ding blijven doen zoals we dat hier in Gent doen, maar misschien net nog iets meer uitpakken met het interieur. Het is achter alles een modestad met grote namen. Die mensen moeten ook eten. 🙂

Je interieur komt terug in je dishes en vice versa. Vind jij al die dingen uit of is dat een denkoefening voor je vast team?

Ergens heb ik het geluk van steeds de goede mensen eruit te pikken. Wij vullen elkaar perfect aan. Mijn personeel, mijn financiëel en administratieve achterban, mijn leveranciers en medewerkers. Stuk voor stuk mensen waar ik goed mee overeenkom. Mijn team is al jaren een vaste waarde. Wij brainstormen en pingpongen heen en weer waardoor het resultaat steeds anders en verfrissend is. Die combinatie, die proef je.

Facebook
Twitter
LinkedIn
[the_ad id="4133"]
[the_ad id="4135"]
[the_ad id="4136"]

Meer OAK?

Hoogstraat 167/001, 9000 Gent
09 353 90 50
www.oakgent.be
#oak_gent
/oakgent